poniedziałek, 28 stycznia 2013

Paprykowy mintaj na szpinaku.

Po moich ostatnich mało dietetycznych roladkach przyszedł czas na zdrowszą kuchnię. Mintaj mógłby być grillowany, ale jeszcze nie dorobiłam się odpowiedniej patelni. Lekko podsmażony na oliwie z oliwek. Oprószony pieprzem cayenne - gdzieś wyczytałam , że hamuje on apetyt i jest bardzo zdrowy i oczyszczający dla organizmu. Do szpinaku dodałam imbiru - zupełnie przez pomyłkę, ale zupełne odmienił smak sosu. Połączenie wyszło idealne. Gorąco polecam:) 


SKŁADNIKI:

mintaj świeży 1/2 kg
pieprz cayenne
papryka mielona słodka
sól, pieprz
sos:
szpinak mrożony 300 g
czosnek 2 ząbki
śmietana rzadka 300 ml
mozzarella żółta tarta 100 g
sól pieprz do smaku
imbir mielony

PRZYGOTOWANIE:

Zamrożony szpinak przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozmrożenia. Następnie dolać rzadkiej śmietany i wymieszać. Dodać sól, pieprz oraz imbir mielony. Zacząć od szczypty każdego składnika. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień do minimum- tak aby sos tylko "bulgotał". Rybę pokroić w ok 4 cm paski. Opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Ze jednej strony posypać cayenne oraz papryką mieloną słodką. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę od strony "paprykowej" i smażyć ok 2 minuty. Następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć do ok 3-4 minut. W tym czasie dokończyć sos: do szpinaku dodać mozzarelle żółta tartą i mieszać do momentu roztopienia sera. Ewentualnie doprawić do smaku. Szpinak przełożyć na talerz , na nim układać kawałki ryby. Smacznego:)



2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze:)