SKŁADNIKI:
buraczki suszone 100 g
marchewka 1 szt
pietruszka 1/2 szt
ziemniaki 4 duże
cytryna 1/2 szt
kostka rosołowa 1 szt
sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w mniejszą kostkę.
Ponownie obmyć, zalać wodą, posolić i podgotować. Ok 10 minut od momentu
gotowania się wody. Następnie w innym garnku gotujemy 2 litry wody , dodajemy kostkę rosołową oraz
buraczki suszone. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Warzywa dodajemy do zupy. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i
również przekładamy do zupy. Całość
gotujemy kolejne 10 minut , doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz sokiem z
połowy cytryny. Smacznego:)
Wszystko super, ale za kostkę rosołową to ja dziękuję... Dodawać taki syf do zdrowego posiłku, nieładnie :(
OdpowiedzUsuń