Tego dnia na obiad miała być pomidorowa. Ale zabrakło czasu, bo u mnie pomidorowa gotuje się około 2 godzinek a czasem i dłużej. Wreszcie zawitała do mnie na kawkę koleżanka i zagadałyśmy się:) J przyszedł z pracy głodny, baardzo głodny. Tak oto powstał obiad na szybko. Arborio + pieczony kurczak. Polecam.
SKŁADNIKI:
ryż arborio 250 g
masło 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
pałki z kurczaka 5 szt
papryka mielona słodka 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól pieprz
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oczyścić , umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać do kurczaka. Wsypać paprykę mieloną słodką, zioła prowansalskie, doprawić niezbyt dużą ilością zmielonej soli morskiej oraz pieprzu czarnego. Przyprawami natrzeć kurczaka. W patelni rozgrzać olej, mięso obsmażać z każdej strony na zloty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, podlać odrobiną gorącej wody (ok 50 ml) i szybko przykryć przykrywką. Smażyć w ten sposób około 15 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wrzucić ryż, zeszklić. Następnie wlać odrobinę bulionu warzywnego. Gdy ryż wsiąknie wywar, czynność powtórzyć do miękkości ryżu. Przed ostatnim podlaniem wywaru dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Z patelni zdjąć pokrywkę i podsmażać jeszcze około 5 minut. Podawać na ryżu. Smacznego:)
Zapraszam do polubienia nas Facebooku lub google+ dziękuję za odwiedziny:)
kochana i takie obiadki zazwyczaj wychodzą najlepsze ;) dopiero na Twoim blogu dowiedziałam się o tym ryżu, przepisy z nim są baaardzo kuszące, chciałabym go spróbować, ale dziś niestety tego ryżu nie znalazłam :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż i do tego kurczak! Klasyka, co prawda zazwyczaj jadam z filetem drobno pokrojonym, ale Twoje zdjątko nic tylko zachęca! Mniam :) Zapraszam do siebie i gorąco pozdrawiam
OdpowiedzUsuń