SKŁADNIKI:
na sos:
woda 1 szklanka
sos sojowy 1/4 szklanki
imbir 1 łyżeczka
mielony imbir 1/2 łyżeczki
czosnek w proszku 1/4 łyżeczki
miód 1 1/2 łyżki
cukier brązowy 5 łyżek
wódka 2 łyżki ( można pominąć)
krewetki 200 g
paluszki krabowe 200 g
makaron ryżowy 400 g
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotować sos: w rondlu mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i trzymamy przez ok 25 minut. Gotujemy aby sos zgęstniał. Studzimy i przelewamy do butelki. Jeżeli nie zużywamy całego sosu, można przechowywać go w lodówce. Krewetki , które kupiłam były już obgotowane. W woku rozpuszczamy łyżkę masła, przekładamy odsączone z zalewy krewetki. Podsmażamy. Jeżeli puszczą wodę, należy ją odlać. Podsmażamy 2 minuty, następnie dodajemy paluszki krabowe, podsmażamy jeszcze 1 minutę.
Makaron , który użyłam był w hermetycznie zamkniętych torebkach, gotowy do spożycia- wystarczy podgrzać. Do osobnego garnka , patelni lub woka przekładamy makaron, zalewamy go odpowiednią ilością wcześniej przygotowanego sosu teriyaki i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok 1 minuty. Makaron , krewetki i paluszki krabowe podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego:)
to danie musi być pyszne! mniam.. muszę zrobić ten sos teriyaki dobrze że podałaś przepis na niego:))
OdpowiedzUsuńMi wystarczą same krewetki w teriyaki...mniam!
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuń