środa, 5 czerwca 2013

Szparagi z przepiórczymi jajkami

Baardzo szybka przekąska. Szparagi lubię tylko lekko z blanszowane a usmażenie jajek przepiórczych to dosłownie minutka. Polecam, nie tylko w sezonie szparagowym :)


SKŁADNIKI:
podaję proporcje ale najlepiej robić wg własnego uznania
szparagi 100 g
jajka przepiórcze 3 szt
sól 1 szczypta
pieprz świeżo mielony 1 szczypta
masło - u mnie lurpark 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi opłukać, wstawić do gotującej się wody, tak aby główki warzywa nie były w niej zamoczone. Gotować ok 3 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wbić jajka przepiórcze, posypać solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Smażyć około 30 sekund po czym przykryć przykrywką i tak smażyć kolejne 30 sekund. Szparagi i jajka ułożyć na talerzu. Do dania pasuje idealnie sos holenderski . Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Piękne :) Na pewno też musi być pyszne, ale zawsze mnie to zastanawiało,jak smakuje jajko przepiórcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi w każdej postaci :)

    Pozdrawiam

    kuchnia-suflera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)