poniedziałek, 16 lipca 2012

Calzone z mięsem mielonym

Moja ulubiona włoska kuchnia, czy jest ktoś kto jej nie lubi??:)


SKŁADNIKI:
  • ciasto kruche 1 opakowania
  • mięso mielone drobiowe 1/2 kg
  • pieczarki 200 g
  • pomidory w puszce 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • oregano , bazylia 1/2 pęczka
  • oliwa oliwek 2 łyżki
  • ser żółty tarty 100 g
  • sól pieprz 1 szczypta











PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć mięso oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić w kostkę lub w plastry, dodać do mięsa i podsmażać jeszcze kilka minut. Bazylię i oregano opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać pomidory z puszki oraz zioła. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Farsz układać na cieście, wierzch posypać serem. Złożyć na pół a brzegi zlepić ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni ( z termoobiegiem) zapiekać calzone 25 minut. Podawać z ulubionymi sosami, ja użyłam czosnkowego. Smacznego:)



2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze:)