sobota, 7 lipca 2012

Sushi z kurczakiem? dlaczego nie!

Przecież nie każdy jest fanem surowej ryby. Ja zjem tylko wędzonego łososia, jakoś do reszty nie mogę się przekonać:) Moje sushi jest pyszne! Polecam.


SKŁADNIKI:
  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • ogórek zielony 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • płaty sushi nori 4 szt
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • sos sojowy 50 ml
  • pasta wasabi 1 łyżeczka
  • marchewka 2 szt
 
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć. Nasmarować pastą wasabi, przełożyć do miseczki polać sosem sojowym. Przykryć folią i wstawić do lodówki- najlepiej na noc. Pierś grillować na suchej patelni. Następnie pokroić je w paski. Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Ogórka zielonego nie obierać ze skórki i pokroić w słupki. Na płatach nori układamy cienką warstwę ryżu. Na nim kurczaka , marchewkę oraz kurczaka. Ciasno zwijać. Pokroić w paski. Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Ooooo!
    Z kurczakiem to jeszcze nie jadłam.
    Bardzo ciekawie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tym kurczakiem
    Bahus

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam wszystkich robiących sushi ;]
    ja sie jeszcze nie odważyłam, a tak bardzo je lubię.
    super pomysł z tym kurczakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. sushi z kurczakiem tego jeszcze nie było:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)