SKŁADNIKI:
- ryż do sushi 300 g
- ocet ryżowy 50 ml
- cukier 1 łyżka
- ogórek zielony 1 szt
- sól 1 łyżeczka
- płaty sushi nori 4 szt
PRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ogórka zielonego umyć pokroić w słupki. Ja nie obieram ze skórki. Następnie wyciąć pestki. Na plaster nori nakładamy cienką warstwę ryżu - zostawiając wolne po ok 1 cm od brzegów. Układamy słupek ogórka. Zawijamy ciasno roladkę. Kroić bardzo ostrym nożem w ok 2 cm grubości plastry. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)
Sushi nigdy sama nie robiłam, może brakowało okazji...
OdpowiedzUsuńto naprawdę nic trudnego i świetna zabawa:)
Usuńmuszę spróbować zrobić takie cuda. :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała takiego sushi :)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam... oj muszę do tego wrócić :) dzięki za inspirację :) ps. a może tak choć jeden malutki kawałek uda się "przepchnąć" przez ekran ;))???
OdpowiedzUsuńoj nawet duży kawałeczek, zapraszam:)
Usuń