Oto mój kurczak kolorowy, wyszedł soczysty a z warzyw nie zrobiły się gąbki. Szybki dość czysty obiad. Polecam.
SKŁADNIKI:
- kawałki kurczaka ok 1 kg
- papryka czerwona, zielona , żółta po 1/2 szt
- czosnek 3 ząbki
- pieczarki 3 szt
- marchewka 1 szt
- papryka słodka 1 łyżeczka
- sól morska 1 szczypta
- pieprz grubo mielony 1 szczypta
- wino białe 1/ szklanki
- masło 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki kurczaka - ja użyłam pałek - oczyszczamy, zdejmujemy skórkę. Na do żaroodpornego naczynia przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy masło i układamy mięso. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w łódeczki. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Marchewkę oczyszczamy, ale nie obieramy i kroimy w słupki. Warzywa układamy pomiędzy kawałki kurczaka. Wszystko posypujemy solą, pieprzem oraz papryką czerwoną słodka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie podlewamy mięso 1/2 szklanki białego wina, przykrywamy i dusimy 30 minut. Smacznego:)
:)
Fajnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńUżycie różnokolorowych papryk zawsze daje świetny efekt wizualny :)
OdpowiedzUsuńLadne, zdrowe i proste do przygotowania, a to tygryski lubia najbardziej :)
OdpowiedzUsuń