poniedziałek, 10 września 2012

Kurczak kolorowy

Uwielbiam kolorowe jedzenie. Codziennie przeglądam wiele różnych blogów. Jak zwykle zachwycają pomysłowością i świetnymi zdjęciami. Jak Oni to robią? :) Ja przed podaniem na stół zawsze napstrykam kilkanaście albo i kilkadziesiąt zdjęć, czasami jem już zimne, a jak przychodzi do wybrania tego jednego głównego to ręce opadają:) Ha! Tak więc jedynym sposobem na sprawdzenie przepisu jest jego wykonanie,  sam widok nic nie da:)
Oto mój kurczak kolorowy, wyszedł soczysty a z warzyw nie zrobiły się gąbki. Szybki dość czysty obiad. Polecam.



SKŁADNIKI:
  • kawałki kurczaka ok 1 kg
  • papryka czerwona, zielona , żółta po 1/2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • pieczarki 3 szt
  • marchewka 1 szt
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • sól morska 1 szczypta
  • pieprz grubo mielony 1 szczypta
  • wino białe 1/ szklanki
  • masło 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
Kawałki kurczaka - ja użyłam pałek - oczyszczamy, zdejmujemy skórkę. Na do żaroodpornego naczynia przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy masło i układamy mięso. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w łódeczki. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Marchewkę oczyszczamy, ale nie obieramy i kroimy w słupki. Warzywa układamy pomiędzy kawałki kurczaka. Wszystko posypujemy solą, pieprzem oraz papryką czerwoną słodka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie podlewamy mięso 1/2 szklanki białego wina, przykrywamy i dusimy 30 minut. Smacznego:)

:)


3 komentarze:

  1. Użycie różnokolorowych papryk zawsze daje świetny efekt wizualny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladne, zdrowe i proste do przygotowania, a to tygryski lubia najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)