środa, 1 sierpnia 2012

Tort tęczowy z borówkami i jeżynami

Kiedy prawie dwa miesiące temu przyszedł do mnie chłopak mojej koleżanki i poprosił o pomoc w przygotowaniu urodzinowego przyjęcia niespodzianki, zgodziłam się bez chwili zastanowienia. Kilka minut później znałam już całe menu :) Nie miałam tylko pomysłu na tort. Zorganizowałam więc konkurs na moim blogu. Wygrała Paulina z blogu PRZEPISOTEKA.  I tak powstał mój tęczowy tort.  Masa mascarpone , która pokrywała cały tort do samiuteńkiego końca nie zdradzała co kryję się w jego środku. Dopiero po przekrojeniu ukazała się tęcza kolorów. Widok niezapomniany, Taka mała rzecz a cieszy:)
Niestety nie posiadam lepszych zdjęć, tort zniknął w kilka minut:)


Choć upieczenie biszkoptów jest pracochłonne, efekt końcowy wynagrodzi ten czas:)


SKŁADNIKI:
  • Biszkopt:
  • 6x 2 jajka
  • 6x 2 łyżki mąki
  • 6x 2 łyżki cukru
  • 6x pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze w 6 różnych kolorach
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania aluminiowych form
  • ponch:
  • Bacardi Breezer 300 ml
  • masa:
  • mascarpone 5 x 125 g
  • cytryna 2 szt
  • limonka 2 szt
  • cukier puder 1 łyżka
  • dekoracja:
  • jeżyny 100 g
  • borówki amerykańskie 120 g
PRZYGOTOWANIE:

Masę na każdy biszkopt robimy oddzielnie. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty. Dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz odrobiną barwika spożywczego. Te , które kupiłam są bardzo wydajne. Zużyłam dosłownie szczyptę i wyszedł przepiękny kolor. Produkty sypkie dodajemy do masy i mieszamy. Zrobiłam to mikserem na najwolniejszych obrotach i biszkopt ładnie wyrósł. Formę do pieczenia nasmarować tłuszczem i przelać masę. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Upiec 6 kolorowych biszkoptów. Masa: do miski przełożyć serki mascarpone, dodać cukier puder oraz sok z 2 cytryn i 1 limonki . Całość dokładnie wymieszać. Upieczone biszkopty nasączyć Bacardi Breezer. Przekładać masą mascarpone. Wierzch i boki również wypełnić kremem. Wierzch tortu ozdobić borówkami i jeżynami. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego:)





2 komentarze:

  1. Świetny :) Widziałem taki wielokrotnie na zdjęciach, ale na żywo musi dopiero robić wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)