piątek, 31 sierpnia 2012

Mielone wałeczki

Jeden z moich pierwszych przepisów. Och jak to się kiedyś gotowało. Sosik z torebeczki , 30 minut i obiad gotowy:) bądź co bądź było pysznie... jak zawsze:)


SKŁADNIKI:
  • mięso mielone z kurczaka 0,5 kg
  • ser żółty tarty 50 g
  • jajko 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • bułka tarta 100 g
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • pieczarki 3 duże
  • sos biały 1 torebka
  • śmietana 2 łyżki


PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem , czosnkiem , żółtym tartym serem , odrobiną bułki tartej oraz solą i pieprzem . wstawić do lodówki na ok 30 minut.. Po tym czasie formować małe walce i obtaczać je w bułce tartej Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie bardzo gorącym!) na złoty kolor. W garnku przygotować sos biały , dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki śmietany . Usmażone mięso przełożyć do sosu i dusić razem przez około 20 minut Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze:)