piątek, 14 grudnia 2012

Hasselback

Przepis ten widziałam wielokrotnie na różnych blogach. Tylko nie wiem dlaczego, tak długo czekałam , żeby je zrobić. Wyszły świetne, pasowały idealnie do "kotletów teściowej" o których opowiem w kolejnym poście. Smacznego:)


SKŁADNIKI:

  • ziemniaki 6 - 8 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło
  • sol i pieprz
  • zioła suszone u mnie:
  • bazylia
  • oregano
  • pietruszka
  • papryka mielona słodka

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dokładnie umyć i suszyć.Ja musiałam swoje obrać, nie były "najładniejsze". Następnie ułożyć na łyżce , jeżeli są większe to na drewnianej łyżce i kroić w plasterki. Łyżka ochroni przed przecięciem ziemniaka do końca. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posmarować nim ziemniaki. jeżeli ktoś lubi większą ilość czosnku, można włożyć plasterki czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Ułożyć ziemniaki w żaroodpornym naczyniu posypać solą i pieprzem oraz przyprawami. Oczywiście przyprawy można dowolnie zmieniać. Ziemniaki polać odrobina masła- ja użyłam masła w płynie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 30 minut lub do miękkości ziemniaków.Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ziemniaczki :) ale mi smaka narobiłaś :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaka mi narobiłaś! Aż ślinka cieknie na takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi smakować wspaniale...:). Kiedyś sobie przyrządzę:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam i w wyszły bardzo fajne :) podałam z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś te ziemniaczki :) świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam takie żiemniaki kilkakrotnie w czasopismach i broszurkach z przepisami ale na blogu pierwszy raz :) wyglądają pysznie i zadowolą każdego ziemniaczanego łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale musiało być smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam te ziemniaczki i są super, ale 30 min. pieczenia w temp.180stopni to za mało.Piekłam 1 godz. i były lekko nie dopieczone.Radziłabym je najpierw lekko podgotować w mundurkach i dalej zrobić według przepisu.Polecam są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)