poniedziałek, 18 czerwca 2012

Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

Wchodząc do sklepu można dostać tzw. oczopląsu:) rodzai wędlin setki, jedna lepsza od drugiej, pachną, świecą i kuszą. I tak, kilka dni temu kupiłam 10 plasterków szynki z beczki , cena kosmiczna- a po 2 dniach była już klejąca, niepachnąca i nawet nie nadawała się już do "resztkowej zapiekanki". Postanowiłam upiec najprostsza karkówkę na chleb. Zapach jaki roznosił się po domu podczas pieczenia - nie do opowiedzenia:) Teraz wiem co jem, żadnej chemii , polecam, naprawdę warto:)


Blog został przeniesiony na nową stronę, po przepis zapraszam tutaj:

25 komentarzy:

  1. Taka domowa wędlina jest super;) Moja mama często robi własną szynkę i jest pyszna. Twoja karkówka też musi być cudowna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mięsko jest najlepsze, wygląda soczyście i bardzo smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. a piec należy pod przykryciem czy bez?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam bez przykrycia na niższej półce piekarnika, ale moja mama piecze pod przykryciem w starym żeliwnym garnku (najlepsze takie:)) wychodzi taki sam:)

      Usuń
    2. piekarnik termoobieg czy góra/dól ?

      Usuń
  4. Ale apetyczne mięsko !!!!!!!.Własnej roboty najlepsza na świecie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój Mąż byłby zachwycony :) wygląda bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie pieczone mięska, wczoraj kupiłam w lidlu kawałek karkówki i też upiekłam, ja nacinam nożykiem w kilku miejscach i wkładam czosnek do środka, wtedy jest bardziej aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. mam mieć gosci i własnie bede piekła karkowke moze mi sie uda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam więc na relacje jak wyszło:)

      Usuń
  8. Moja wyszła przepyszna :) mniam, posypałem tylko trochę ziołami i majerankiem oraz odrobinkę oregano.
    Rewelacja jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. mam piec właśnie karkówkę 1,5 kg pytanie: czy wystarczy tej soli 1 łyzeczkę

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacja zrobiłam na swieta, szybko sie skonczyła, maz sie zajadał

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno u ciebie nie byłam,a tu tak pysznie mmm :) Uwielbiam karkóweczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A na 1 kg karkówki zmniejszać ilość przypraw? I jak długo piec? Tu jest 40 min obrócic i znów 40 ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmniejszyc, czosnek na 3 ząbki- chyba że lubimy mocny smak czosnku, paprykę na 1 łyżkę, sól o połowę , pieprz wg uznania. Piec 30 minut, przekręcić piec kolejne 30 minut. Po tym czasie wbić szpikulec i zobaczyć czy nie wypływają czerwone soki. Lub zmierzyć temp mięsa w środku , powinno być min 60 stopni, najbezpieczniej około 74:) pozdrawiam

      Usuń
    2. Wyczerpująca odpowiedź, a nawet aż nadto. Wielkie dzięki. To do dzieła. Jeszcze dziś ponacieram i niech siedzi w lodóweczce.

      Usuń
    3. Jeszcze raz przejrzałam przepis. Po godzinnym pieczeniu 30 min na jednej stronie i 30 min na drugiej, nie piec dalej? w przepisie 40 min i 40min w 180 stopniach a potem godzinę w 150 stopniach. Nie mam możliwości sprawdzenia temperatury

      Usuń
    4. jeszcze 40 minut w 150 stopniach.

      Usuń
  13. Dzięki. A mam jeszcze pytanie, czy karkówkę można włożyć przed pieczeniem do solanki na 1-2 dni? Schab można, szynkę też, a przy karkówce nigdzie nie ma mowy o solankowaniu. A karkóweczka wyszła pycha, taka jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie robiłam w ten sposób, więc nie wiem. Cieszę się , że smakowało:)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)