piątek, 14 grudnia 2012

Spaghetti carbonara

Powinnam zrobić zakładkę na dania do 30 minut:) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu i taka kuchnia góruje u mnie. Wielokrotnie jadłam spaghetti carbonara , ale nigdy nie robiłam sosu sama. Lekko wspomagałam się gotowcami. Teraz już wiem, że nic w tym trudnego, bo kto nie potrafi wymieszać śmietany z żółtkiem? Polecam gorąco.
Oczywiście lepszych zdjęć też nie miałam czasu zrobić, za co baaardzo przepraszam:) 


SKŁADNIKI:

  • pancetta 150 g
  • makaron ok 250 g
  • pieczarki ok 6 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • śmietana kremówka 250 g
  • żółtka 2 szt
  • parmezan 75 g
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w grubsze plastry pieczarki.Podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda , dodać pokrojony w mniejszą kostkę boczek. Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. W misce wymieszać śmietanę, żółtka, parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Przelać na patelnię, wymieszać i gotować na małym ogniu ok 5 minut- aż sos lekko zgęstnieje. Gorącym sosem polewać makaron. Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Pyszna klasyka :) To spaghetti jest jednym z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)