wtorek, 10 lipca 2012

Pappardelle ze szpinakiem i mozzarellą

Tradycyjny włoski makaron, który ma nawet swoje święto:) Idealny do wszystkich sosów a nawet zup. U mnie dzisiaj z kurczakiem, szpinakiem i tartą mozzarellą. Danie wyszło przepyszne a czas przygotowanie to 25 minut z zegarkiem w ręku:) Polecam,


SKŁADNIKI:
  • makaron Pappardelle 250 g
  • szpinak mrożony 400 g
  • czosnek 3 ząbki
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • mozzarella tarta 100 g
  • sól pieprz 1 szczypta
  • pomidor 1 szt









PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szpinak przełożyć do rondla lub do głębszej patelni. Dusić na małym ogniu do rozmrożenia. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do szpinaku. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę podsmażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć do szpinaku i wymieszać. doprawić do smaku solą u pieprzem, posypać tartą mozzarella. Makaron układać na talerzy, na nim kurczaka ze szpinakiem, dekorować kawałkami pomidora. Smacznego:)






4 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam nigdy parpadelle :)) a ze szpinakiem i mozzarellą muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)