piątek, 29 czerwca 2012

Porządna przekąska:)

Nie każdy jest fanem surowego mięsa, ale Ci co ją lubią , będą mieli idealną przekąskę:) Pamiętam jak moja mama  przygotowała ogromną miskę tatara. Wstawiła do lodówki i wyszła ze znajomymi do teatru. W tym czasie ja przyszłam do domu z koleżanką i zaczęłyśmy szperać po lodówce. Miałam wtedy jakieś 15 lat. Wtedy też , pierwszy raz go spróbowałam. Zjadłyśmy całą miskę, nie wiedząc o tym , że był on przygotowany dla gości:) Jakież było ogromne zdziwienie mojej mamy gdy chciała go podać:) Dostałyśmy burę, ale jej mina bezcenna:)


SKŁADNIKI:
  • tatar wołowy 230g
  • żółtko 1 szt
  • cebula 1/2 szt
  • ogórek konserwowy 2 większe
  • sól pieprz 1 szczypta
  • magi kilka kropel
  • wafle ryżowe 10 szt
PRZYGOTOWANIE:

Tatar kupiłam gotowy. Przekładamy go do miski, wbijamy żółtko . Cebulę umyć, obrać z wierzchniej warstwy następnie drobno posiekać. Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy, pokroić w małą kosteczkę. Warzywa przełożyć do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Na samym końcu doprawić odrobiną magi do smaku. Tatar nakładać porcjami na wafle ryżowe. Smacznego:)

4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze:)