czwartek, 21 czerwca 2012

Zrazy NA PLACKU i zdarte palce:)

Wołowina to jedno z tych mięs, które robię jak mam więcej czasu. Można by pomyśleć , że mam go baardzo dużo , gdyż nie pracuję:) HA! ale za to mam Zosię. I wszyscy co ją znają wiedzą, że Zosia nie lubi siedzieć sama:) Do tego te placki ziemniaczane... uwielbiam je z cukrem, na kwaśno, ze śmietaną i w sosie i w każdej innej postaci. Tylko dlaczego mój robot kuchenny, nigdy nie zetrze ich tak jak tarka? A może znacie jakieś sposoby, jak nie zedrzeć przy tym wszystkich palców i paznokci?:)


SKŁADNIKI:
  • bitki wołowe 5 szt
  • bekon surowy 10 plastrów
  • przyprawa do duszenie mięsa
  • pieprz
  • ogórek konserwowy 5 szt
  • ziemniaki 5 dużych
  • pieprz sól, 1 szczypta
  • jajko 1 szt
  • mąka 5 łyżek
  • sosier 2 łyżki
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Bitki wołowe, opłukać i osuszyć. Przełożyć na talerz i obficie posypać przyprawą do duszenia mięsa oraz pieprzem. Dobrze nasmarować z obu stron. Na każdym plastrze mięsa układać dwa plastry bekonu oraz jednego ogórka konserwowego. Zawijać w rulony. Mięso można związać nitką. Na patelni rozgrzać olej. Dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron( mnie zajęło to 15 minut) Po tym czasie podlać mięso gorącą , przegotowaną wodą, dodać sosier, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości ok godzinki. Ziemniaki obrać , opłukać i zetrzeć na tarce - najdrobniejsze oczka. Dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Mięso podawać na placku ziemniaczanym polane sosem z duszenia. Smacznego:)



3 komentarze:

  1. ooo to jest pomysł na pyszne danie, placki uwielbiam a podane w towarzystwie zrazów to nowość... a palce no cóż klasyka ale czy nie warto?

    można placki zmielić w blenderze ale dla mnie to nie to samo...
    wrzucam na listę dań oczekujących

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym...oj zjadłabym takie zrazy na placuszku..ja mam starą maszynkę do tarcia ziemniaków..nie mogę nigdzie znaleźć maila do Ciebie..Jeśli mozesz to napisz do mnie
    bozena-1968@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)