piątek, 6 lipca 2012

Sushi z ogórkiem

Kolejna propozycja na świetną orientalna przekąskę. Sushi tylko z ogórkiem, przecież nie każdy jest fanem surowej ryby. Jeżeli chcecie zobaczyć krok po kroku jak zwinąć roladkę zapraszam na blog KOLOROWA KUCHNIA


SKŁADNIKI:
  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • ogórek zielony 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • płaty sushi nori 4 szt
PRZYGOTOWANIE:
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ogórka zielonego umyć pokroić w słupki. Ja nie obieram ze skórki. Następnie wyciąć pestki. Na plaster nori nakładamy cienką warstwę ryżu - zostawiając wolne po ok 1 cm od brzegów. Układamy słupek ogórka. Zawijamy ciasno roladkę. Kroić bardzo ostrym nożem w ok 2 cm grubości plastry. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. Sushi nigdy sama nie robiłam, może brakowało okazji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to naprawdę nic trudnego i świetna zabawa:)

      Usuń
  2. muszę spróbować zrobić takie cuda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym spróbowała takiego sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś robiłam... oj muszę do tego wrócić :) dzięki za inspirację :) ps. a może tak choć jeden malutki kawałek uda się "przepchnąć" przez ekran ;))???

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)