poniedziałek, 18 czerwca 2012

Ekspresowa tortilla

Tortilla to taki obiad na szybko z tzw" przeglądem lodówki" czyli wkładamy do niej wszystko na co mamy ochotę lub wszystko co akurat mamy w lodówce. Tak było i w moim przypadku. Warzywa są zawsze a szynce kończyła się data przydatności. Moja gastronomia-ekonomia:)



SKŁADNIKI:
  • wędlina dowolna w plastrach 10 szt
  • tortilla 3 placki
  • pomidor 2 szt
  • cebula 2 szt
  • mix sałat 1 garść
  • ketchup 3 łyżki
  • ser żółty tarty 3 łyżki
  • pieczarki w puszce 120g
  • masło 2 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Sałaty opłukać i osuszyć. Pieczarki odsączyć z zalewy. Ja kupiłam pieczarki pokrojone, niesolone, w wodzie. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła, przełożyć pieczarki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poddusić na małym ogniu. Plastry wędliny podsmażyć na patelni, można podpiec w piekarniku lub w mikrofalówce. Cebulę i pomidora umyć. Cebulę obrać z wierzchniej warstwy i pokroić w piórka. Pomidory pokroić plastry lub kostkę. Placki tortilli podgrzać w mikrofalówce, na nich ułożyć szynkę, odrobinę sałaty, posypać serem żółtym tartym, dodać pieczarki, pomidory, cebule i ponownie odrobinę sałaty. Z wierzchu polać odrobiną ketchupu- ale można go ominąć. Zwijać w rulon. Smacznego:)


1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze:)