SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 4 dag świeżych drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 5 dag masła
- 2 jajka
- opakowanie 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- dżem truskawkowy - ale można zastąpić innym
- miękki tłuszcz do posmarowania tortownicy
- mąka do podsypania
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować rozczyn drożdżowy. Mleko wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, następnie dodać mąkę, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, pozostałym cukrem, rozpuszczonym ostudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków( ładnie ułożą się w tortownicy). Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt i smarować dżemem. Złożyć na pół i zwijać w rulony. Formę do pieczenia posmarować miękkim tłuszczem i układać w niej rulony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 40 minut. Wierzch upieczonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Ja zamiast dżemu, używam powideł lub twardej marmolady....
OdpowiedzUsuń