sobota, 2 czerwca 2012

Rozeta truskawkowa

Jeżeli miałabym wybierać między schabowym a ciastkiem to wybieram schabowego. Dlatego gdy zabrałam się za pieczenie mojej pierwszej rozety drożdżowej, piekłam ją z myślą o mojej przyjaciółce Gabrieli:) Ona jest fanką wszystkich drożdżówek, babeczek i serników. Do nadzienia użyłam najlepszego dżemu na świecie. A robi go mama Gabrieli :) Nie jest to ciasto w 5 minut, ale  warte każdej minuty czekania. 


SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • opakowanie 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy - ale można zastąpić innym
  • miękki tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • mąka do podsypania
PRZYGOTOWANIE:

Przygotować rozczyn drożdżowy. Mleko wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, następnie dodać mąkę, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, pozostałym cukrem, rozpuszczonym ostudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków( ładnie ułożą się w tortownicy). Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt i smarować dżemem. Złożyć na pół i zwijać w rulony. Formę do pieczenia posmarować miękkim tłuszczem i układać w niej rulony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 40 minut. Wierzch upieczonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)






1 komentarz:

  1. Ja zamiast dżemu, używam powideł lub twardej marmolady....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)