Pomysł na sos powstał dzięki party z dnia poprzedniego:) Zostało sporo przekąsek jak papryka konserwowa, ogórki czy oliwki. Taka gastronomia- ekonomia:)
SKŁADNIKI:
- kotlety schabowe 5 szt
- sól pieprz
- olej do smażenia
- sos pieczeniowy 1 opakowanie
- oliwki 10 szt
- papryka konserwowa 2-3 płatki
- ogórek kiszony 2 szt
- pieczarki konserwowe ok 10 szt
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety schabowe, jeżeli są grube, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron, Podsmażyć na gorącym oleju. Sos pieczeniowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu - ja dodałam troszkę więcej wody, żeby nie był zbyt gęsty. Warzywa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, oliwki na pół. Mięso przełożyć do sosu i dusić na małym ogniu ok 30 minut. Następnie dodać warzywa i dusić jeszcze 15 minut. Można podawać z gęstą śmietaną. Smacznego:)
lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńW sumie całkiem fajne coś z niczego :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie warzyw z sosem pieczeniowym. Myślę, że fajnie by smakował też w takiej wersji kurczak w sosie pomidorowym - z tymi samymi warzywami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ewa