środa, 13 czerwca 2012

Bitki ze schabu w lekko kwaśnym sosie

Pomysł na sos powstał dzięki party z dnia poprzedniego:) Zostało sporo przekąsek jak papryka konserwowa, ogórki czy oliwki. Taka gastronomia- ekonomia:) 


SKŁADNIKI:
  • kotlety schabowe 5 szt
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • sos pieczeniowy 1 opakowanie
  • oliwki 10 szt
  • papryka konserwowa 2-3 płatki
  • ogórek kiszony 2 szt
  • pieczarki konserwowe ok 10 szt
PRZYGOTOWANIE:

Kotlety schabowe, jeżeli są grube, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron, Podsmażyć na gorącym oleju. Sos pieczeniowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu - ja dodałam troszkę więcej wody, żeby nie był zbyt gęsty. Warzywa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, oliwki na pół. Mięso przełożyć do sosu i dusić na małym ogniu ok 30 minut. Następnie dodać warzywa i dusić jeszcze 15 minut. Można podawać z gęstą śmietaną. Smacznego:)





3 komentarze:

  1. W sumie całkiem fajne coś z niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się to połączenie warzyw z sosem pieczeniowym. Myślę, że fajnie by smakował też w takiej wersji kurczak w sosie pomidorowym - z tymi samymi warzywami.

    Pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)