SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 kg białego sera
- 1 szt serek danio
- cukier puder (ilość wg własnego smaku)
- ewentualnie rodzynki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy rozczyn : podgrzać lekko mleko, dodać łyżkę cukru, 10 dag drożdży i łyżkę mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 20 minut. Rozczyn przygotować w większej misce - mocno się "rozrasta".Następnie roztapiamy 1/4 kostki masła i ostudzamy. Mąkę łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, przelewamy do mąki, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
FARSZ: ser zmielić lub zmiksować, dodać cukier puder i serek danio. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 1/2 cm. nakładać farsz i zwijać dowolne kształty. Bułki smarować roztrzepanym białkiem. Piec 20 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
lepszych nie jadlam =D G.
OdpowiedzUsuń