SKŁADNIKI:
- bitki wołowe 5 szt
- bekon surowy 10 plastrów
- przyprawa do duszenie mięsa
- pieprz
- ogórek konserwowy 5 szt
- ziemniaki 5 dużych
- pieprz sól, 1 szczypta
- jajko 1 szt
- mąka 5 łyżek
- sosier 2 łyżki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bitki wołowe, opłukać i osuszyć. Przełożyć na talerz i obficie posypać przyprawą do duszenia mięsa oraz pieprzem. Dobrze nasmarować z obu stron. Na każdym plastrze mięsa układać dwa plastry bekonu oraz jednego ogórka konserwowego. Zawijać w rulony. Mięso można związać nitką. Na patelni rozgrzać olej. Dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron( mnie zajęło to 15 minut) Po tym czasie podlać mięso gorącą , przegotowaną wodą, dodać sosier, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości ok godzinki. Ziemniaki obrać , opłukać i zetrzeć na tarce - najdrobniejsze oczka. Dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Mięso podawać na placku ziemniaczanym polane sosem z duszenia. Smacznego:)
ooo to jest pomysł na pyszne danie, placki uwielbiam a podane w towarzystwie zrazów to nowość... a palce no cóż klasyka ale czy nie warto?
OdpowiedzUsuńmożna placki zmielić w blenderze ale dla mnie to nie to samo...
wrzucam na listę dań oczekujących
Zjadłabym...oj zjadłabym takie zrazy na placuszku..ja mam starą maszynkę do tarcia ziemniaków..nie mogę nigdzie znaleźć maila do Ciebie..Jeśli mozesz to napisz do mnie
OdpowiedzUsuńbozena-1968@gazeta.pl
Pycha !!!
OdpowiedzUsuń