sobota, 2 czerwca 2012

Sałata z wątróbką drobiową

Dość nietypowe połączenie składników. Dobrze opieczona wątróbka plus buraczki konserwowe z dodatkiem świeżych i chrupiących warzyw. Niskokaloryczna i bardzo treściwa potrawa, idealna jako lekki lunch czy późną kolację. W zasadzie można dodać do niej wszystko na co tylko mamy ochotę :) 


SKŁADNIKI:
mix sałat 100 g
ogórek zielony 1/2 szt
pomidor 1 duży
buraczki konserwowe 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
cebula czerwona 1 mała
wątróbka drobiowa 100 g
oliwa z oliwek 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 szczypta
olej do smażenia
sól pieprz szczypta
  • PRZYGOTOWANIE:
Mix sałat opłukać i osuszyć. przełożyć na talerz. Pomidora obmyć i pokroić w większą kostkę. Ogórka nie obierać ze skórki, pokroić w plastry następnie w ćwiartki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Buraki odsączyć z zalewy , pokroić w plastry.Czerwoną cebulę obrać i pokroić , ja użyłam jej bardzo mało.Wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na salacie. Wątróbkę umyć, oczyścić z żyłek. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć wątróbkę, pod koniec posypać solą i pieprzem. Ułożyć na warzywach. Przygotować sos  z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich i odrobiny wody. Polać sałatę. Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze:)