Przepyszna domowa pizza, na lekkim i puszystym spodzie. Jako farsz boczek gotowany, pieczarki i ser. Pycha:)
SKŁADNIKI:
- CIASTO
- mąka 500 g
- sól 2 łyżecza
- drożdże 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- woda ciepła ok 200 ml
- FARSZ
- boczek gotowany 200g
- pieczarki ok 5 szt
- ser żółty tarty 150 g
- pomidory 4 szt
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy łączymy z solą i drożdżami.. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie cały czas ugniatając dodajemy po trochu ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie sparzamy pomidory zanurzając na minutę w gotującej się wodzie.. Po minucie przekładamy do zimnej wody, skórka powinna sama odejść. Pomidory kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnuszka i dusimy pod przykryciem ok 10 minut po tym czasie dodajemy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, odrobinę soli i pieprzu i blendujemy. Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok 1 cm, jeżeli nam się uda to rozwałkować w kształt prostokąta. Boki ciasta zawijamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Po tym czasie wylewamy sos na lekko podpieczone ciasto. układamy pokrojony w plastry boczek, pieczarki i posypujemy sporą ilością żółtego startego sera. wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego:)
U mnie pizzami zajmuje sie syn , on jest mistrzem .Robi często doszedł do wprawy :) Twoje tez wyglądaja apetycznie .
OdpowiedzUsuńA u mnie na blogu znajdziesz wspaniały sos do pizzy. Sos czosnkowy , taki sam jak w pizzerii.Polecam i pozdrawiam
Uwielbiam pizzę, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń