wtorek, 12 lutego 2013

Rozłożone gołąbki

Zawsze gdy kupuje kapustę na gołąbki oglądam ją kilka razy z każdej strony. Czy nie popsuta, czy nie robaczywa i jakiej wielkości są liście. Tym razem też tak było. Zabrałam się za "robotę" i jakież było moje zdziwienie gdy dosłownie po pięciu większych liściach, reszta okazała się tak mała , że ledwo zwijałam. Farsz był już gotowy, więc musiałam coś wymyślić. I tak oto powstał przepis na rozłożone gołąbki i muszę przyznać , że były pyszne, nawet lepsze niż te standardowe :) Polecam. 


SKŁADNIKI:

mięso mielone drobiowe 250 g
mix grzybów 200 g
ryż 1 torebka
sól pieprz do smaku
cebula 1 szt
Vegeta 1 łyżeczka
kapusta kilka liści
masło 3 łyżki
woda gorąca 1/2 szklanki
pomidor 2 szt
bulion grzybowy 1l

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Grzyby rozmrozić- ja użyłam mieszanki grzybów mrożonym- pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przełożyć cebulę i grzyby i poddusić, ok 10 minut. Połączyć mięso z ryżem oraz warzywami. Dodać łyżeczkę vegety oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Kapustę poszatkować. W rondlu roztopić masło, dodać kapustę i dusić ok 5 minut. Pomidory umyć, pokroić w większą kostkę, dodać do kapusty, podduszać kolejne 5 minut i dolać pół szklanki gorącej wody. Zmniejszyć ogień do minimum. W tym czasie zagotować bulion grzybowy, wrzucać delikatnie mięsne kulki. Gotować ok 5 minut. Kapustę przełożyć na talerz , na wierzchu układać mięso. Smacznego:)


Zapraszam również do przeczytania krótkiego postu o Blance w którym prosimy o przekazanie 1% podatku na jej leczenie. Dziękuję.

2 komentarze:

  1. Pomysł na piątkę! Serdeczności Agabi!
    Fajnie napisałaś o sobie w profilu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)