sobota, 9 lutego 2013

9 luty. Światowy dzień pizzy!!!


Przepyszna domowa pizza, na lekkim i puszystym spodzie. Jako farsz boczek gotowany, pieczarki i ser. Pycha:)


SKŁADNIKI:
  • CIASTO
  • mąka 500 g
  • sól 2 łyżeczki
  • drożdże 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • woda ciepła ok 200 ml
  • FARSZ
  • boczek gotowany 200 g
  • pieczarki ok 5 szt
  • ser żółty tarty 150 g
  • pomidory 4 szt
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy łączymy z solą i drożdżami.. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie cały czas ugniatając dodajemy po trochu ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie sparzamy pomidory zanurzając na minutę w gotującej się wodzie.. Po minucie przekładamy do zimnej wody, skórka powinna sama odejść. Pomidory kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnuszka i dusimy pod przykryciem ok 10 minut po tym czasie dodajemy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, odrobinę soli i pieprzu i blendujemy. Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok 1 cm, jeżeli nam się uda to rozwałkować w kształt prostokąta. Boki ciasta zawijamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Po tym czasie wylewamy sos na lekko podpieczone ciasto. układamy pokrojony w plastry boczek, pieczarki i posypujemy sporą ilością żółtego startego sera  wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego:)



4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze:)