czwartek, 14 marca 2013

Dudhi z serem brie

 Dudhi - jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Nie bardzo znane w kuchni zachodniej, jest jednym z ulubionych warzyw w kuchni indyjskiej. Rośnie w warunkach dużej wilgotności Indii czy Sri lanki. W smaku przypomina kabaczek , troszkę cukinię a są i tacy co mówią , że smakuje troszkę jak ogórek. Dudhi użyłam w mojej kuchni już któryś raz, ale w roli głównej jest to jego debiut.  Wyszło pysznie i lekko, 100 gram dudhi to tylko 12 kcal. Dudhi posiada wiele właściwości leczniczych, ale o tym na końcu postu. Polecam:)


Blog został przeniesiony na nową stronę, po przepis zapraszam tutaj:


Kilka informacji o dudhi:
Jest ubogie w tłuszcz i cholesterol. 96% to woda. 100 gram dudhi to jedyne 12 kcal.  Bogate w żelazo oraz witaminy C i B . Idealne dla osób z nadciśnieniem - bogate w potas.
Dlaczego tak popularne w Indiach? Duża zawartość wody daje efekt "chłodzenia" ciała, jest lekkostrawny , podobno działa uspokajająco i moczopędnie. Dobre dla równowagi czynności wątroby - zalecany na stan zapalny. SAMO ZDROWIE:)


zapraszam na leczo z dudhi


2 komentarze:

  1. Gdzie można się zaopatrzyć w dudhi? U mnie w mieście chyba nie ma czegoś takiego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w pakistańskich sklepach.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)