piątek, 15 marca 2013

Wielkanocny żur na zakwasie

Przepyszny i gęsty. Mój pierwszy na własnym domowym zakwasie. Jak do tej pory najlepszy jaki mi wyszedł. Rodzina zachwycona. Polecam:)


SKŁADNIKI:
zakwas:
mąka żytnia 1 szklanka
woda gorąca 1 szklanka (plus minus)
woda ciepła 500 ml
czosnek 1 ząbek większy
liść laurowy 1 duży
ziele angielskie 4 ziarenka
piętka chleba żytniego albo razowego.

zupa:
marchewka 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
majeranek 1 łyżeczka
pieprz grubo mielony 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
listek laurowy 1 mały
ziele angielskie 1 szt
kiełbasa biała 8 szt
jajka 6 szt
śmietana 1/2 szklanki
ziemniaki 4 większe

PRZYGOTOWANIE:
Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej wody. Przelać do większego słoika -   najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą wodę - tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojony w plastry czosnek oraz piętkę chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać.
W większym garnku zagotować wodę- u mnie 2.5 litra. Marchewkę, pietruszkę oraz seler, obrac , umyć pokroić w plastry i wrzucić do wody. Dodać ziele angielskie , liść laurowy sól i pieprz. Gotować ok 25 minut. Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Dodać do wywaru. Gotować ok 20 minut. W tym czasie jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i przełożyć do wywaru. Dodać majeranek. Z zakwasu wyciągnąć skórkę chleba , resztę przelać do zupy. Zmniejszyć ogień do minimum, zupa nie powinna się gotować, tylko lekko "pyrkać". Podgotowywać kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać jajka oraz śmietanę i trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Smacznego:)




9 komentarzy:

  1. Domowy zakwas jest najlepszy, sama natura i brak chemii. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. A WIESZ, ŻE WYCIĄGNĘŁAM MĄKĘ NA ZAKWAS I JESZCZE SIĘ NIE PODJĘŁAM TEGO ZADANIA?...ciągle coś i pewnie zostanę z zakwasem w butelce...oby nie! pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, i już widzę, że to przepis dla mnie. Muszę tylko zaopatrzyć się w potrzebne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy zakwas nie ma sobie równych ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz jestem głodny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze:)